Menu

Ensimmäinen oikea merkintä

29.01.2008 - Levy-arviot/record reviews

Joo, vähän hitaanlaisestihan tämä on lähtenyt käyntiin, mutta ehkä hieman saan enemmän intoa tehdä tällekin jotain, kun tässä muutamat työkuviot vähän selkeytyy. Tai ovat jo selkiytyneet, kun vaan pää pysyisi muutoksessa mukana. 🙂

Ajattelin tässä vähän kirjoitella muutamista parin viime viikon aikana tekemistäni bändilöydöksistä.

Tarjolla olisi: Elviira, The Orders ja Aida.

Mitä näillä on yhteistä? Ei eipä oikeastaan mitään, lähinnä sattumaa on se, että kaikki vaikuttaa Helsingistä käsin. Eikä kun menoksi.

Elviira: Uudet vaatteet

Elviiran levy osui silmääni Anttilan tarjouslootasta. Artistin nimi oli jotenkin etäisesti tuttu, mutta en heti muistanut mistä. Hinta oli kuitenkin kohdallaan (3,99 euroa), joten levy lähti matkaani helposti. Pari kappale kuunneltuani ja muistinsopukoita kaiveltuani muistinkin, että joskus ajalla ennen sotia olin Elviiran kotisivuille eksynyt, ja sieltä muutamat näytekappaleet kuunnellut. Tuo oli kuitenkin ajalta ennen tätä levyä, ja kappaleet olivat ns. demoversioita, ja kappaleet koostui vain Elviiran laulusta ja pianonsoitosta. Ihan kivoja ne oli, mutta vähän turhan hiljaisia, että olisin niistä silloin jaksanut enempää innostua.

Levyä tehdessä levy-yhtiö on Elviiran avuksi ojentanut muutaman ammattimuusikon ja kai siinä on hieman tuottajankin näpit ollut pelissä. Kappaleisiin on saatu kummasti enemmän eloa, vaikka pääelementteinä edelleen onkin Elviiran laulu ja pianonsoitto. Youtube-videolla Elviira arvelee, että 20-30 vuotiaat naiset saattaisi hänen musiikistaan pitää. Noh, en nyt ihan osu tuohon kohderyhmään, kun olen liian vanha ja vielä mies, mutta ei anneta sen häiritä. Erittäin hyvin uppoaa minullekin.

Elviira itse luettelee esikuvikseen mm. Barbra Streisandin, Whitney Houstonin ja Björkin. Minun korvaani lopputuloksessa on ehkä enemmän kuitenkin kuultavissa Kate Bushia ja Tori Amosta. Jaa, näemmä Myspace-profiilista löytyy sitten vähän enemmänkin noita esikuvia. Levyllä selkeintä hittpotentaalia pitää sisällään kappaleet Pelko, Mikään ei riitä ja Myspacestakin löytyvä Enkeli. Levyn päättävä Huomenna nukun pitkään ei ehkä ole niinkään tarttuva, mutta pirun kaunis kappale kuitenkin. Kaiken kaikkiaan erittäin valmista materiaalia, vielä jos huomioi sen, että kyseessä on artistin ensimmäinen julkaisu. Mielenkiinnolla jään odottamaan josko tälle levyllä saataisi jossain välissä jatkoakin.

Lisää infoa:

Kotisivut: http://www.elviira.net/index.php

Myspace: http://www.myspace.com/elviiramusic

Video haastattelu ja Päivät-kappale soolona: http://www.youtube.com/watch?v=Lc3jcIK-518

Keikka video Libértestä: http://www.youtube.com/watch?v=PSb1rjhFIuI

The Orders: Guilt & Confusion

The Orders olen toki törmännyt jo aiemmin, ja varsinkin yhtyeen aiempaan inkarnaatioon: Dive. En vaan ole missään välissä saanut hilattua itseäni orkesterin keikoille, tai edes kaivamaan musiikkia kuunneltavaksi. Tuossa sitten katselin päivänä muutaman Suden vuoden DVD:ltä toistamiseen, ja extroja selatessa sitten huomasin myös The Ordersin videon kappaleeseen World’s processing evil. Kappale iski jonnin verran, ja päätin sitten kaivella vihdoin ja viimein bändistä enemmänkin infoa. Ja kävin sitten levynkin ostamassa Keltaisesta jäänsärkijästä.

Vaikka tiedän, että orkesteri on ihan kotimainen ja Helsingistä, niin silti sitä on koko ajan sijoittamassa jonnekin brittein saarella, ja sieltäkin osoite löytyy Manchesteristä.Yhtyeen esikuvat paistaa sen verran vahvasti läpi; Joy division ja New order. Samaan lauseeseen sisältyykin sitten bändin suurin vahvuus ja heikkous. Esikuvat on kuunneltu tarkkaan ja lopputulosta voidaan pitää soundillisesti ja sävellyksellisesti vähintäänkin onnistuneena. Heikkoudet onkin sitten helppo arvata, esikuvat on kopiutu niin tarkkaan, ettei bändi ole kauheasti mitään omaa saanut aikaiseksi. Vielä kun levyn kansistakin tulee vahvasta mieleen Placebo. Kopio, erittäin hyvä kopio, mutta kopio on kuitenkin vain kopio.

Levyn parasta antia on jo aiemmin mainittu videonkin saanut World’s processing evil, melkein yhtä hyvää jälkeä on myös toinenkin videon saanut kappale No safe place. Toisaalta eipä levyn heikoimmatkaan lenkit kauaksi jää näistä hiteistä.

Viimeisimpien uutisten mukaan yhtyeessä on tapahtunut miehistönvaihdos ja uutta materiaalia ovat tekemässä. Toivotaan, että niihin saadaan hieman enemmän omaakin ilmetty mukaan. Soitto- ja sävellystaidosta sen ei pitäisi olla kiinni.

Lisää infoa:

Kotisivut: http://www.theorders.net/

World processing evil video: http://www.theorders.net/video/world-processing-evil

Myspace: http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=8667759

Aida: Vaiettu raja

Tämä on tämmöinen netti löytö. En kyllä muista mitä kautta tämän löysin, olisiko ollut laulajan profiili Irc-galleriassa tai jotain sen tapaista? Noh, se ei ehkä ole niin oleellista kuitenkin. Tämä jäänyt muutenkin vähän lyhyemmäksi.

Aida on helsinkiläinen vuonna 2006 alkunsa saanut semi-akustinen nelihenkinen kokoonpanon. Naislaulaja, piano, kitara ja basso on yhtyeen peruskokoonpano. Vaiettu raja mp3-singlellä on mukana myös rummut. Vaiettu raja on yhtyeen kotisivuilla kuunneltavissa oleva ja ZIP-paketti jakelussa oleva kolmen kappaleen “single/promo/demo”. Aika lupaavan kuuloista materiaalia, vielä tässä vaiheessa heikoin lenkki on laulaja. Lauluääni on kohdallaan, mutta lisää treeniä tuo vielä kaipaa. Ja ehkä sovitus-puolellakin on vielä vähän parannettavaa. Joka tapauksessa se vaiva kannattaa ehdottomasti nähdä, että klikkaa itsensä yhtyeen-kotisivuille ja ainakin kuuntelee kappaleet. Tokikin tämä nyt on semmoista materiaalia, että se yksi pikainen kuuntelu ei nyt välttämättä vielä paljoa kerro, suositeltavampaa onkin ladata kappaleet omalle koneella ja kuunnella sopivassa välissä muutamaankin kertaan.

Kotisivut: http://www.vaietturaja.com/

2 thoughts on “Ensimmäinen oikea merkintä

Juha

Moi!

Käyhän ihmeessä tsekkaamassa Aidan uusi “Tämän kylmän keskellä”-EP. Kuusi biisiä jaossa samalla hengellä kuin viimeksikin: sekä ilmaiseksi ladattavana että sivuilla kuunneltavina.

Palaillaan 🙂
-Juha/Aida

hiljaisuus

Itseasiassa, olen sen jo käynyt noukkimassa jo tovi sitten. En ole vaan siitä, kuten en nyt mistään muustakaan, jaksanut kirjoittaa.

Pikaisesti voisin todeta, että kehitystä on kyllä tapahtunut, jotenkin kokonaisuus kuulostaa kaikin puolin hieman viimeistellymmältä. Hyvin laadukasta materiaalia.

Comments are closed.