Menu

Projekti 2000 – Osa 34 – Ars moriendi, Antigen Shift

01.05.2008 - Projekti 2000

artistit 2, levyt 3/87

Ars Moriendi

Perustettu jo vuonna 1989. Vaikka Ars moriendin soundia ei nyt ehkä tämän päivän mittapuulla varsinaisesti rhytmic noisena pitäikään, niin juuri tuon genren juurit makaa aika vahvasti Ars moriendin suuntaan. A.Börner ja A.Schramm perusti Ars moriendin jälkeen Morgensternin, T.Kniep ja P.Muench ovat miehet Synapscapen takaa. Tämä nelikko muodostaa yhdessä Monokromin. A.Schramm tunne myös Aschena.

Mitenkäs sitten Ars Moriendin musiikki? Jotenkin en kuitenkaan ole siihen päässyt itse oikein sisällä. Tokikin otoskin on vain yhden live-levy verran, että pitäisi hankkia noita muitakin. Tokikin Ant-zenin julkaisut on jo aikaa sitten myyty loppuun, mutta Fich-art on uudelleen julkaissut CDr-muodossa yhtyeen vanhempiakin tuotoksia.

Ars Moriendi: Live at Maschinenfest 2002 / limited edition 541/634

Vuonna 2002 Ars Moriendi laittoi vielä kertalleen hynttyyt yhteen ja heittivät vajaan tunnin setin Maschinen festissä. Yhtenä festarin järjestävän osapuolena oleva Plichtkauf-levylafka nauhoitti keikan ja julkaisi siitä live-levyn. Julkaisu oli luonnollisesti rajattu painos, ja kannet on valokuvakansio-tyyliset mustaa pahvia. Sivuille on liimattu oikeita valokuvia kyseiseltä keikalta.

Musiikkia minun pitää vielä vähän pureskella, on se hyvää, mutta kuinka hyvää?

tähdet: en vaan pysty tähdittämään

Antigen Shift

Spectrelle levyttävä (dark)ambient/industrial/idm artisti. Aika vähän olen tätä kuullut, mutta kovasti kyllä tykkään. Pitäisi ehdottomasti tutustua paremmin. Soundillisesti voisi ehkä kuvaille jotenkin tyyliin Detritus kohtaa Imminentin.

Antigen shift: This moment of cold remembering/Resurface 7″+CDEP limited edition / spectre s12/s12.1

7″ tuumaisella kuullaan enemmän IDM:n suuntaan kallellaan olevaa Antigen shiftiä, rytmit on mukana aika lailla koko biisien ajan. CD:lle meininki on sitten selkeästi rauhallisempia. Toki jonkin verran rytmejä löytyy CD:ltäkin, mutta ne ei ole yhtä suuressa osassa kappaleiden rakenteita, kuin tuolla pikku vinyylillä. Kansia myöten varsin onnistunut kokonaisuus.

tähdet: ****

Antigen shift/Detritus: Conjugate CDr / fmw006

Tätä mietin tovin, että pitäisikö tämä laittaa tähän, vaiko jättää odottelemaan Detritusta. Julkaisijana toiminut Fleshmadeword kun oli Detrituksen Dave Dandon oma label. Noh, anyway, levyn avaa Detritus. Endrogenouksen jälkeen tämän levyn löytäneenä Detritus on tällä levyllä yllättävän äänekäs. Uusimmalla levylläänhän Detritus on taas muuttunut äänekkäämmäksi, ottanut siis tavallaan yhden askelen taakse päin. Ei se huono askel ole kuitenkaan.

Antigen shiftin puolikkaalla kuullaan myös Antigen shiftiä äänekkäämpänä, soundien puolesta liikutaan jossain dark ambientin ja puhtaan noisen välimaastossa. Rytmit, ne mitä on, on kaikkea muuta kuin suoraviivaisia, mutta sitäkin kolisevampia ja säröisiä.

tähdet: ****