Menu

Projekti 2000 – Osa 33 – Ayumi Hamasaki

29.04.2008 - Projekti 2000

artisti 1, levyt 3/84

Ayumi Hamasaki

J-popin kruunamaton kuningatar. Isolla rahalla rakennettu j-pop tähti, kyllä myös plastiikka-kirurgia on käytetty viimeistelyssä. Mutta siinä määrin erilainen tähti, että Ayumi sanoittaa kaikki kappaleensa itse. Musiikki ei kuitenkaan ole aivan niin loppuun asti laskelmoitua, kuin Ayumi-tuotteena muuten on. Pääasiassa kylläkin aika harmitonta ja tekno-poppia.

Itse tutustuin Ayumi Hamasakiin LOVEappears-videon kautta, japanista intoileva (jo 90-luvulla) kaverini oli tuon jostain modeemilla imuroinut ja kiikutti sen minulle CD-rommilla.  Tykästyin kovasti, mutta ei silloin tullut sen kummemmin tutustuttua. Pari vuotta myöhemmin löysin nuo CD-rommit kämppää siivotessa muuton yhteydessä, ja silloin sitten kaivoin hieman Ayumin levyjä Ebaysta käsiini.

Ayumi Hamasaki: LOVEppears 2xCD (enchanted) / AVTCD-95292

Kronologisesti Ayu-mi-x tulisi ennen tätä,  mutta tämä oli minulle se ensimmäinen levy, joten tästä lähtee. Levyltä löytyy appears, ja sen takia tämä piti saada. Tämä levy onkin aika suoraviivaisesti tanssilattia-ystävällistä tekno-poppia. En ole kyllä oikein muuten päässyt kauhean hyvin levyyn sisälle, mutta tuosta appers-kappaleesta tykkää edelleen kovasti paljon. Välillä kyllä japanilainen laulu käy hieman häiritsemään, siitä kun puuttuu R-kirjaimet. Japanilaiset ja R-kirjaimet on vanha vitsi, mutta ikävä kyllä totta. 🙂

tähdet: ***

Ayumi Hamasaki: Ayu-mi-x Club side/Lover’s cuts 2xCD / AVTCD-95240/95241

Tämä tupla on sitten selkeämmin jaettu, ykkös-CD onaika suoraviivaista techno/tekno-pop remiksejä Ayumin kappaleista Club side-kantane,  kun taas kakkos-CD pitää sisällä Lover’s cuts-nimeä kantaen orkestraalisia sovituksia. Levyillä on siis useampia samoja kappaleita, joten tässä voi sitten valita kumpi Ayumi itseään miellyttää enemmän. Minä sitten kuitenkin valitsen tuon klubi-puolen. Orkestraaliset sovitukset ehkä vähän turhan herkkiä.

tähdet: ***

Ayumi Hamasaki: Memorial Address CD+VCD / AVTCD-95730

Silleen mielenkiintoinen levy, että mukana seuraa VideoCD (juu, aasiassa nämä oli aika kova juttu, ennen kuin DVD valtaisi siellä markkinat), jossa video jokaiseen levyn kappaleeseen. Kyllä, tuotetta Ayumi Hamasaki työstetään ja ylläpidetään isolla rahalla.

Kahden edellisen levyn jälkeen (Ayu-mi-x:llä siis club side) aika tuttua tavaraa. Mutta ehkä hieman viimeistellympää. Mukana pari slovariakin, joista tulee mieleen tuo orkestraalinen levy.

tähdet: ****