Menu

Projekti 2000 – Osa 31 – Ayreon, Ayria

25.04.2008 - Projekti 2000

artistit 2, levyt 2/79

Ayreon

Ayreon on periaatteessa yhden miehen Arjen Lucassenin bändi, projekti, näkemys. Meininki vaihtelee psykedeliasta progressiivisen rockin kautta jopa metalliin asti. Levyillä on tyypillisesti aika iso liuta nimekkäitäkin kavereita vierailemassa. Temaattisesti aika paljon liikutaan avaruudessa ja science fictionissa.

Ayreoniin minut tutustutti Helsingin pörssissä minun kanssa samaan aikaa työskennellyt konsultti. Että kiitos hänelle. Toistaiseksi olen vasta kahteen levyyn tutustunut kunnolla, mutta ihan pätevää materiaalia sanoisin.

Ayreon: 01011001 2xCD+DVD limited edition box /IOMLTDCD 288

Yhtyeen viimeisin tuotosto, aika raskas-satsi pureskeltavaksi, kaksi yli 50 minuuttista CD-levyä. Tässä boksissa vielä tuo DVD-bonus päälle. Vierailijoita (pääasiassa laulajia) 15 (vai 16?), joukossa mm. Epican Simone Simons ja (ex-)The Gatheringin Anneke Van Giersbergen. Aika eeppistä menoa, ja isoa. Laulajat on aika onnistuttu aika hyvin valitsemaan eri biiseihin. Että kyllä Lucasilla on aika hyvää näkemystä tekemästään, ja osaamista yhdistää parhaat palaset oikeisiin kohtiin. Kyllä yksi vuoden kovimpia julkaisuja, ehdottomasti.

tähdet: *****

Ayria

Epsilon minuksen laulajana hitiksi nousseen Jennifer Parkinin soolo-projekti. Sen jälkeen, kun se Epsilon minuksen toinen puolisko päätti pärjätä paremmin yksin. Noh, Epsilon minus on sittemmin kuollut ja kuopattu. Ayria sen sijaan on hyvinkin elossa, vaan kyllä loppujen lopuksi aika vähäisin musiikillisin ansioin. Jennifer on kyllä oikein nätti tyttö, mutta laulajana kyllä ikävän yksiulotteinen. Epsilon minuksen ekasta (alfa matrixin julkaisemasta) levystä tykkäsin kovasti, tokalla levyllä Jennifer pääsi ääneen vain muutamassa biisissä, mutta niiden lauluosuudet oli aika pahasti ekan levyn toistoa. Silloin toivoin, että vika olisi ollut siinä bändin toisessa puoliskossa, joka vastasi sävellystyöstä. Ikävä kyllä se saman kaavan toisto jatkuu läpi myös Ayrian esikois-CD:n. En ole sittemmin kauheasti Jenniferin tekemisiä tullut seuranneeksi.

Ayria: Debris 2xCD limited edition / AM-DCD-1028 ltd

Oleellisimmat tulikin jo tuossa artistiesittely osiossa kerrottua. Levy luottaa vähän liiaksi Jenniferiin taitoihin laulajana, ja ne taidot ei ole kovin kummoiset. Bonus CD:llä on muutama ihan OK remix, jotka ihan yhtä paljoa luota Jenniferin laulutaitoihin. En kyllä nyt keksi miksi tätä vielä levyhyllyssäni pidän, paitsi tietty se, että Jennifer on kyllä aika söötti. Ja tähän sitten tulisi se punasteleva hymiö.

tähdet: **